nl
NL FR EN

Genever

De voorvader van Gin

Gin kan niet los worden gezien van de oude traditionele jeneverstokerij in de Lage Landen. Sterker nog, gin is daadwerkelijk een directe afstammeling van jenever. Engelse soldaten vochten in de 17e eeuw in ons deel van Europa in de Tachtigjarige Oorlog tegen Spanje. Daarbij kwamen ze voor het eerst in aanraking met jenever en ze namen deze bijzondere gedistilleerde drank mee terug naar huis. In Londen werd, overigens zonder succes, geprobeerd de drank na te maken. De Engelsen beschikten namelijk niet over het juiste recept. Zij noemden hun afgeleide recept 'gin'.

 

De ontbrekende link

Jenever wordt vaak de ontbrekende link tussen gin en whisky genoemd. Net als whisky wordt jenever uit graan gedistilleerd waardoor de drank een rijpe en ronde smaak krijgt. Maar net als bij gin wordt een vleugje distillaat van de jeneverbes toegevoegd, waardoor het palet wat frisser wordt en kruidige tonen krijgt. Tot slot, maar dit is niet persé noodzakelijk, kan jenever ook in eiken vaten rijpen, waardoor de de zachte, zijdeachtige smaak ontstaat die zo kenmerkend is voor de beste Single Malt whisky’s.

0 jaar oud

Een verfrissende en evenwichtige smaak van jeneverbessen met een subtiele toon van graandistillaat.

8 jaar oud

Warm & peperig, met de geur van vanille en een vleugje nootmuskaat en bittere karamel.

12 jaar oud

Zacht kruidig met een vleugje wafels & vanille en een zweem van kaneel & speculaas.

17 jaar oud

Een zweem van karamel & eiken, gevolgd door zoete, crème-achtige hoogtepunten en een pepertje.

21 jaar oud

Een vleugje pure chocolade & walnoten, met een kruidige, evenwichtige smaak en een zweem van karamel & rijpe sinaasappel.

Distilleerderij

Aan de oever van de Leie, in het pittoreske Oost-Vlaamse Bachte-Maria-Leerne, creëert Filliers Distilleerderij al sinds 1880 jenever. In het ambachtelijke distilleerproces maakt Filliers gebruik van traditionele koperen alembieken (ketels). Het proces is een zeer delicate evenwichtsoefening waarin wordt vertrouwd op het vakmanschap en de vele jaren ervaring van vijf generaties meesterstokers.

In de loop der jaren verfijnde Karel Lodewijk (de stichter en eerste generatie) zijn jeneverrecept, totdat uiteindelijk een ambachtelijke graanjenever van de allerhoogste kwaliteit uit zijn ketels druppelde. Tot op de dag van vandaag produceert Filliers Distilleerderij haar gedistilleerde producten op exact dezelfde wijze als haar stichter deed; het hele proces, van het maischen van graan tot het bottelen van het eindproduct, vindt plaats op het eigen bedrijf. Filliers distilleert en ‘coupeert’ volgens een zorgvuldig bewaard familiegeheim, dat door Karel Lodewijk aan de vier volgende generaties werd doorgegeven.

Maar de volgende generaties hebben niet op hun lauweren gerust. In 1928 ontwikkelde Firmin Filliers (3e generatie) een gin met Belgische hop, die recentelijk op de markt is geherintroduceerd als Filliers Dry Gin 28. De ontwikkeling van deze gin was een voor de hand liggende keuze, omdat gin een directe afstammeling van jenever is. Er volgden aanvullende productinnovaties, waarbij respect voor het ambacht altijd centraal stond.

historiek

1792 1836

De geboorte van een legende

In Bachte-Maria-Leerne komt Karel Lodewijk Filliers ter wereld. Hij kwam met het idee om het distilleren van jenever toe te voegen aan de landbouwactiviteiten van het familiebedrijf. In de loop van vele jaren verfijnde Karel Lodewijk (de stichter en eerste generatie) zijn jeneverrecept, totdat uiteindelijk een ambachtelijke graanjenever van de allerhoogste kwaliteit uit zijn ketels druppelde.

Kamiel Filliers

In 1836 werd Kamiel Filliers geboren. Hij was het eerste lid van de tweede generatie van Filliers' meesterstokers. Hij volgde stichter Karel Lodewijk op als hoofd van het familiebedrijf en was verantwoordelijk voor de uitbreiding van de distilleerderij van jenever.

Oprichting van het bedrijf

In 1880 installeerde Kamiel Filliers een stoommachine op zijn agrarische distilleerderij waarmee het distillatieproces aanzienlijk werd versneld. Hij maakte het bedrijf tot de onderneming die Distilleerderij Filliers vandaag de dag is.

Firmin Filliers

Firmin Filliers (3e generatie) werd geboren; hij was de volgende Filliers die het roer van het familiebedrijf overnam. Het was Firmin Filliers die niet lang na het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 1928, het recept voor de huidige premium Filliers Dry Gin 28 creëerde.

Distilleerderij Filliers maakt gin

Filliers Dry Gin 28 werd gecreëerd door Firmin Filliers.

De 4de generatie

De broers Louis en Carlos Filliers (4e generatie van de familie Filliers) namen de teugels over van Distilleerderij Filliers. Dit was in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog een zware verantwoordelijkheid, Maar deze 4e generatie legde de basis voor het huidige familiebedrijf Filliers. De broers zorgden voor jarenlange, ononderbroken groei.

5de generatie van Filliers

De neven Bernard en Jan Filliers (5e generatie) voegden zich bij het steeds groter wordende familiebedrijf Filliers. Gezamenlijk breidden zij het professionele profiel van Distilleerderij Filliers nog verder uit Tot aan de dag van vandaag staat Bernard Filliers aan het roer van de distilleerderij.

Filliers Dry Gin 28 wordt opnieuw geïntroduceerd

Filliers Dry Gin 28 werd opnieuw op de markt gebracht nadat de huidige meesterstoker twee jaar aan het originele recept had gewerkt.

Genever Revival

Distilleerderij Filliers introduceert een nieuwe reeks Premium Jenevers om het product jenever opnieuw onder de aandacht te brengen.

Waar te koop?

Vul onderstaand veld in om het
dichtsbijzijnde verkooppunt aan te vragen.

Info & contact

Vul onderstaand formulier in &
wij contacteren u zo snel mogelijk

Visit Filliers Distillery
LEERNSESTEENWEG 5 / 9800 DEINZE, BELGIUM
T 0032 9 386 12 64 / F 0032 9 386 99 46